Parket leggen

Zelf parket leggen: stap-voor-stap-uitgelegd

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een natuurlijk ogende vloer. Parket is hier zeer geschikt voor. Parket is niet, zoals veel mensen denken, enkel een massief houten vloer, maar bestaat uit bijvoorbeeld kurk, laminaat of hout. Deze vloeren hebben een prachtige natuurlijke uitstraling. In principe is het voor iedereen die een beetje handig is mogelijk om zelf de parketvloer te leggen. Meestal wordt er gewerkt met het zogenaamde clicksysteem en komt er zelden nog lijm bij aan te pas. Ook de bijbehorende plinten, de afwerking, zorgen niet snel meer voor problemen.

De hoeveelheid parket berekenen

Voordat u begint met het leggen van uw parketvloer is het belangrijk te berekenen hoeveel parket u eigenlijk nodig heeft. Dit is eenvoudig te berekenen.
Men neemt de oppervlakte van de ruimte waar de vloer in komt. Dit doet men door de lengte en de breedte van de ruimte te meten en met elkaar te vermenigvuldigen. De uitkomst is het aantal vierkante meters (m2) die u minimaal nodig zult hebben.

In de winkel kunt u op de verpakking het aantal vierkante meters vinden, maar hoeveel pakken heeft u dan nodig? Deel het aantal vierkante meters van de ruimte door het aantal vierkante meters dat op de verpakking staat. Rond de uitkomt af naar boven en men weet het aantal pakken. U dient dit naar boven af te ronden vanwege het feit dat er ongeveer een 10% verzaagd wordt en dus afvalt.

Zelf parket leggen: De ondervloer

De ondervloer is erg belangrijk. Een ondervloer zorgt niet enkel voor meer egalisatie maar ook voor een goede isolatie en geluidsdemping. Er zijn een aantal verschillende soorten ondervloeren te verkrijgen en dit naargelang het parket dat u wenst te leggen. Van belang is dat u hetzelfde aantal m2 aan ondervloer koopt als het aantal parket.

Of u nu kiest voor een ondervloer in foam, de 2-in-1 ondervloer of die van houtvezel, u zult de losse delen altijd vast moeten leggen. Dit kan het best gebeuren met aluminium tape. Zorgt u er daarnaast voor dat de vloer, waar de ondervloer voor het parket op gemonteerd wordt, ook volledig egaal is door gaten op te vullen met bijvoorbeeld mortel of schuren van oneffenheden.

Let op: Wanneer u een massief houten vloer gaat plaatsen is een ondervloer niet nodig. De houten delen dienen dan vast te worden gelijmd aan spaanplaat en deze werkt tesamen met de lijm en de houten vloer voor voldoende isolatie en geluidsdemping.

Benodigdheden om zelf parket te leggen

Wat heeft u nodig om zelf uw parket te leggen. 

- Het aantal nodige m2 aan parket
- De plinten voor de afwerking
- Een goede ondervloer voor de stabiliteit en de isolatie
- Schuurpapier
- Houtklosjes
- Een parket legset
- Goede decoupeerzaag
- Speciale laminaatzaagjes

Kiest u voor een parketsoort waar men geen clicksysteem aan heeft toegevoegd? Dan dient u ook speciale parketlijm te kopen.

Het parket stap voor stap leggen

Wanneer u het parket gekocht heeft kunt u niet direct starten met het leggen hiervan. Hout dient eerst te acclimatiseren en dit doet u door de panelen in de ruimte te verspreiden waar ze uiteindelijk gelegd dienen te worden. Per soort wisselt deze acclimatisatie tijd. Lees hiervoor de aanwijzingen op de verpakking.

Kiest u nu de legrichting. Wilt u de kamer langer laten lijken, dan kunt u het parket in de lengte leggen. Wilt u de vloer juist optisch breder laten lijken, kies dan best voor een legpatroon in de breedte. Een andere mogelijkheid is het parket diagonaal leggen voor een speciaal effect. Houdt er dan rekening mee dat u meer parket nodig zult hebben en u de delen haaks tegen de muur aan dient te leggen. Een voordeel van deze legmethode is dat de kamer optisch groter lijkt.

Heeft u de legrichting gekozen dan kunt u de ondervloer leggen. Ligt deze stabiel? Dan kunt u beginnen met het zelf leggen van uw parket. Let erop dat u altijd 1 cm van de muur af dient te blijven. Parket blijft werken naar gelang de temperaturen en zet dus uit en krimpt weer. Hiervoor dienen de speciale houtklosjes die u om de aantal centimeters tegen de muur kunt zetten om zo de 1 cm te blijven garanderen. Begint u daarnaast altijd achter in de ruimte.

Indien gewenst, of wanneer u nog niet zeker bent van de legrichting, kunt u een aantal rijen proberen om te zien welke richting voor u het beste past. Indien u tot een beslissing bent gekomen start u altijd langs de korte zijdes en werkt u van daaruit verder op de lange zijdes. Klik het systeem goed vast en sla deze met een aanslagijzer, meestal uit de parket legset, stevig aan. Controleert u verder altijd ieder paneel op fouten, het zou zonde zijn deze in uw nieuwe parketvloer te hebben wanneer u klaar bent. 
Bent u tevreden? Dan kunt u de volledige ruimte verder leggen. Wilt u toch een andere richting proberen? Neem de stappen hierboven dan opnieuw door.

De laatste rij: Het pasdeel

Bent u bijna klaar en aangekomen op de laatste rij van het parket? Dan zult u merken dat hier vaak geen volledig paneel meer in past. Het deel dient dus op maat gemaakt te worden. Dit noemt men; het pasdeel. U maakt het best van het een na laatste deel van de eerste rij een pasdeel en legt u het in het voorlaatste deel. Daarna legt u het volgende deel hier bovenop en netjes tegen de klosjes aan.

Met potlood tekent u de lijn af en zaagt u, met de decoupeerzaag, het overtollige gedeelte weg. Het schuurpapier zorgt daarna voor het verwijderen van splinters voor een glad geheel. Daarna past u het deel, slaat het vast met het aanslagijzer en na het verwijderen van de houtklossen is uw parket vloer gelegd. 

Afwerking parketvloer

Of u uw zelf gelegde parket dient te behandelen ligt aan het type parket wat u gekozen heeft. Het voordeel van het lakken of oliën is natuurlijk dat er een mooie glans op komt en dat het parket iets beter tegen een stootje kan. Toch is dit niet altijd noodzakelijk.

De plint is wel noodzakelijk om uw parketvloer af te werken. Zorgt u ervoor dat de plint niet te strak op de vloer wordt vastgemaakt vanwege de werking van het hout. Wel dient u deze te bevestigen aan de muur zodat het hout er praktisch onderdoor kan schuiven bij het werken. Is de plint geplaatst? Dan kunt u met trots zeggen dat u uw parketvloer zelf heeft gelegd en er optimaal van genieten.