Stappenplan voor het plaatsen van plinten

  • Kleurstalen aanvragen

    Probeer het te beperken tot een stuk of 3, maar stiekem wat meer mag wel hoor… ;-)

    De gratis kleurstalen zijn 20x30cm.

Een mooi afgewerkte vloer is natuurlijk niet compleet zonder plint. Er zijn verschillende soorten zoals variërend van plakpinten tot massieve plinten. Plinten zijn verkrijgbaar in allerlei soorten materialen en maten. Afhankelijk van uw smaak en vloer kan daarbij gekozen worden voor een specifieke plint.
Omdat er in Belgie vele klussers zijn, hebben we hieronder het stappenplan opgesteld om zelf plinten te plaatsen.

Stap 1

Begin met het bepalen van de dikte en de hoogte van de plinten. Als u de maten weet dan kan het rekenwerk beginnen. Zo komt u erachter hoeveel meter u nodig heeft. Een goed advies hierbij is om zeker 10% extra te kopen omdat er altijd sprake is van wat zaagafval.

Stap 2

Het schuren van de plinten kan beginnen, daarna kunnen ze in de grondverf gezet worden. Aangezien ze nog niet geplaatst zijn gaat het verven en schuren gemakkelijk. Het aflakken dient pas plaats te vinden als de plinten geplaatst zijn. Bij het plaatsen kunnen er namelijk wat beschadigingen ontstaan. Deze zijn weg te werken tijdens het aflakken.

Stap 3

Door goed te meten en de stukken in verstek te zagen krijgt u het beste resultaat. Ook als u in de lengte twee plinten aan elkaar gaat zetten is deze manier het beste. Controleer uw meetwerk! Eenmaal gezaagd is er geen weg meer terug. De binnen en buiten hoeken verdienen wat extra aandacht. U zou kunnen werken met een elektrische afkortzaag waarvan het zaagblad in de juiste hoe is te zetten. Bij lagere plinten is een verstekbak erg handig.

Stap 4

Leg uw plinten tegen de muur. Met een houtboor boort u vervolgens om de 50 centimeter een gaatje en via datzelfde gaatje boort u met een steenboor in de muur. U gebruikt hiervoor delfde maat schroef! De boortjes dienen ook bij de door u gekochte pluggen te passen mits u bezig bent met een stenen muur. Bent u met een houten muur bezig? U zou ze wellicht direct in de houten wand kunnen vijzen. De pluggen kunnen vastgeslagen worden door de muur. Door hem iets te laten verzinken zijn de schroefkoppen nog weg te plamuren.

Stap 5

De gaten kunnen geplamuurd worden. Zodra ze droog zijn kunnen ze glad geschuurd worden. Tenslotte kunnen de naadjes met acrylaatkit gekit en glad afgewerkt worden. Nog éénmaal aflakken en uw mooie nieuwe plinten zijn een feit!